Blijft er gedurende lange tijd water in uw toiletpot staan wanneer u doortrekt? Dan zit uw wc verstopt. Dit is een vervelend probleem. Er blijft namelijk niet alleen water in uw toilet staan, maar ook urine, ontlasting en toiletpapier. Maar hoe komt dit eigenlijk? Hoe lost u dit op? En hoe voorkomt u een verstopte wc? Op deze vragen geven wij u in de onderstaande tekst antwoord.

Oorzaken verstopte wc

Wanneer uw wc verstopt zit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo gebruikt u mogelijk te veel toiletpapier. Dit papier kan zich gaan ophopen in de afvoer, waardoor er geen water meer kan passeren. Daarnaast kan het gebeuren dat er een toiletblokje doorspoelt. Deze kan vast komen te zitten in de afvoer en zo het begin van een verstopping vormen. Spoelt u zo nu en dan vochtige doekjes door het toilet? Dan kan dit ook de oorzaak zijn voor een verstopping. De afvoer is hier namelijk niet op berekend.

Een verstopte wc ontstaat ook vaak doordat er dingen doorheen gespoeld worden waar de afvoer niet op berekend is. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld wc-rolletjes of speelgoed doorspoelen. De kans is groot dat dit vast gaat zitten in uw afvoer. Veel mensen gebruiken de afvoer van hun toilet daarnaast om vet door te spoelen. Wanneer vet afkoelt, gaat het stollen. Hierdoor kan het aan de binnenkant van de afvoer blijven kleven en hier een verstopping veroorzaken. Zit uw wc verstopt? Dan kan dit dus allerlei verschillende oorzaken hebben.

Tips om wc te ontstoppen

De gemiddelde Nederlander raakt nogal gefrustreerd wanneer zijn/haar wc verstopt zit. Dit is logisch, want door een verstopping is een wc niet goed meer te gebruiken. Zit uw wc verstopt? Dan kunt u deze zelf ontstoppen. Lang niet iedereen weet hoe dit in zijn werk gaat. Om u een handje te helpen, zetten wij hier 7 tips om te ontstoppen op een rijtje.

1) Ga met een rubberen handschoen uw toilet in

wc verstopt

  • In sommige gevallen heeft u voldoende aan een rubberen handschoen om uw toilet te ontstoppen. Dit kan alleen wanneer de verstopping niet al te diep in uw afvoer zit. Trek de handschoen aan, ga met uw hand de afvoer in en probeer bij de verstopping te geraken. Zit deze te diep? Probeer het dan op één van de onderstaande manieren.

2) Gebruik een ontstopper

  • Heeft u een ontstopper in huis? Gebruik deze dan wanneer uw wc verstopt zit. Plaats de zuignap zo goed mogelijk over de afvoer van uw toilet heen. Beweeg de ontstopper vervolgens een aantal keer op en neer. Wanneer er rommel omhoog komt, verwijdert u dit met de hand. Oefen niet te veel kracht uit op de ontstopper. Hierdoor kan de verstopping namelijk verder de afvoer inschieten.

3) Probeer het met een ontstoppingsveer

  • Een ontstopper biedt vaak uitkomst wanneer uw wc verstopt zit, maar helaas is dit niet altijd het geval. Mogelijk boekt u dan succes met een ontstoppingsveer. Deze koopt u bij een bouwmarkt. Een ontstoppingsveer heeft kleine haakjes aan het einde, waardoor u de verstopping breekt of omhoog haalt. Breng een ontstoppingsveer altijd al draaiend in uw afvoer in. Doet u dit niet? Dan beschadigt u de afvoer mogelijk met de haakjes. Hierdoor kan een lekkage ontstaan.

4) Kleerhanger in plaats van een ontstoppingsveer

  • Wanneer u geen ontstoppingsveer in huis heeft, kunt u de verstopping ook te lijf gaan met een metalen kleerhanger. Haal deze allereerst uit elkaar en maak er een haak van. Wikkel altijd eerst een (oude) doek om de haak alvorens u hem in het toilet inbrengt. Doet u dit niet? Dan beschadigt u uw afvoer mogelijk. Met de kleerhanger vist u vervolgens naar de ontstopping. Deze methode werkt alleen wanneer de verstopping niet bijzonder ver in de afvoer zit.

5) Ontstop met afwasmiddel en water

  • In sommige gevallen heeft u voldoende aan afwasmiddel en heet water om uw wc te ontstoppen. Giet een scheutje afwasmiddel in de afvoer van uw wc en gooi er vervolgens een volle emmer heet water achteraan. Doe dit altijd van een redelijke hoogte. Waarom? Omdat er dan meer druk ontstaat, waardoor de kans op succes groter wordt. Spoel uw wc niet direct door nadat u afwasmiddel en water in de afvoer heeft gegoten, maar laat dit minimaal vijf minuten intrekken.

6) Waag een poging met een mengseltje van soda en azijn

  • Boekt u met afwasmiddel en water geen succes? Probeer het dan eens met baking soda (zuiveringszout) en azijn. Gooi allereerst de inhoud van een pakje soda in uw toilet en giet vervolgens een fles azijn (middelgroot) leeg in de toiletpot. Wanneer de twee middeltjes met elkaar in aanraking komen, gaat het schuimen en bubbelen. Ook nu geldt weer dat u het goedje een paar minuten in moet laten trekken. Gooi vervolgens een emmer warm water door uw wc en laat dit bij voorkeur een nacht inwerken alvorens u doortrekt.

7) Giet ontstoppingsmiddel door uw afvoer

  • Een verstopping verhelpt u helaas niet altijd met afwasmiddel en water of soda en azijn. In dat geval kunt u het proberen met ontstoppingsmiddel. Dit middel koopt u in een supermarkt of bouwmarkt. Ontstoppingsmiddel is bijzonder agressief, waardoor het vaak uitkomst biedt wanneer uw wc verstopt is. Nadeel is dat het nogal slecht is voor het milieu. Gebruik ontstoppingsmiddel daarom pas als geen van de bovenstaande tips werkt.

Voorkom verstoppingen

Zit uw wc regelmatig verstopt? Dan moet u mogelijk toch eens bij uzelf te rade gaan. Misschien gebruikt u de afvoer wel om dingen door te spoelen die niet in het riool thuishoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vochtige (billen)doekjes, maandverband, tampons of vet. De afvoer van uw toilet is niet berekend op dergelijke (grote) dingen, waardoor een verstopping snel geboren is.

Let daarnaast goed op de hoeveelheid toiletpapier die u gebruikt. Gebruik bij voorkeur zo weinig mogelijk. In dat geval is de kans minimaal dat uw wc verstopt raakt. U kunt er ook nog voor kiezen om de afvoer van uw wc jaarlijks onder hoge druk door te laten spuiten. Dit laat u doen door een loodgieter. Het doorspuiten van uw afvoer zorgt ervoor dat alle afval uit de afvoer van uw wc verdwijnt.

Doe een beroep op een loodgieter

Niet iedereen slaagt erin om zelf een wc te ontstoppen. Heeft u ook al verwoede pogingen gedaan? Ga hier dan niet eindeloos mee door, maar schakel een loodgieter in Eindhoven in. Een loodgieter weet namelijk precies wat hij moet doen wanneer uw wc verstopt is. Hij beschikt over de benodigde hulpmiddelen om het probleem snel te verhelpen en kent verschillende technieken. Daarnaast kan hij u handige tips geven om een verstopping voortaan te voorkomen. Hierdoor verkleint u de kans dat u in de toekomst opnieuw te maken krijgt met een verstopte wc.

Call Now Button