Als loodgieters gebruiken wij graag voor alle werkzaamheden die wij uitvoeren een duidelijk en overzichtelijk stappenplan. Wanneer u namelijk een taak stap voor stap kunt afwerken, dan is de kans op fouten een stuk kleiner. U zult niet zomaar iets vergeten te doen als u op deze manier besluit te werken. Vaak zijn het de taken die het meest eenvoudig lijken waar u zomaar een kleine vergissing kunt maken die uiteindelijk toch grote gevolgen heeft. In het volgende bericht delen wij met u ons stappenplan voor radiatoren aansluiten op leidingen. Een taak die simpel lijkt maar waar een klein foutje ervoor kan zorgen dat de efficiëntie waarmee u uw woning verwarmd ver achteruitgaat.

Begin met bevestigen op de wand

Waarmee we beginnen is het bevestigen van de radiatoren op de wand. Hiervoor gebruikt u speciale beugels waar de radiator komt in te hangen. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten bij deze stap. Zo moet er bijvoorbeeld een goede luchtcirculatie mogelijk zijn langs alle kanten van de radiator. U moet er daarom voor zorgen dat minimaal 10 centimeter vanaf de grond en 5 centimeter vanaf de wand aan ruimte openblijft.

Leidingen, kraan en ventiel aansluiten

De volgende stappen zijn waarschijnlijk het meest essentieel bij radiatoren aansluiten. Als de bevestiging op de wand namelijk is afgerond, dan is het tijd om de twee leidingen, de thermostaatkraan en het ontluchtingsventiel op de radiator aan te sluiten. Dit moeten vanzelfsprekend waterdichte aansluitingen zijn. Draai schroeven en fittingen stevig aan zodat u niet met een lekkage te maken krijgt.

Na aansluiting radiatoren ontluchten

Na het aansluiten van de radiatoren is het stappenplan nog altijd niet ten einde. Er staat u dan namelijk nog een taak te wachten. Dit is het ontluchten van de radiatoren. U draait eerst de waterkraan open zodat het water in het verwarmingssysteem in de radiatoren kan lopen. Draai hierna het ontluchtingsventiel open zodat de lucht in het systeem kan ontsnappen.