bevroren waterleidingen

Als u bevroren waterleidingen hebt is het belangrijk deze problemen zo snel mogelijk op te lossen. Als u er niets aan doet worden de problemen waarschijnlijk veel erger. Bevroren water zet namelijk uit en hierdoor kunnen scheuren ontstaan in uw leidingen. Vooral ook wanneer het gaat dooien en u bent hier niet op berekend, kan er schade aan uw waterleidingen ontstaan. De leiding kan hierbij wederom scheuren en dat is geen pretje. Er kan een ernstige lekkage ontstaan. Dat kan veel schade opleveren, maar ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Het kan onder andere zorgen voor kortsluiting en andere gevaarlijke situaties. Ook uw eventuele onderburen zullen dit soort nalatigheid niet waarderen.

Wat te doen als uw waterleidingen zijn bevroren

U kunt merken dat uw leidingen bevroren zijn wanneer u geen water heeft tijdens vorst of als uw radiator koud blijft. Als uw bevroren leidingen vervolgens ontdooien kan dit ook schade met zich meebrengen. Wanneer u geen water heeft is het echter ook mogelijk dat er een storing is bij uw waterleverancier, check dit eerst.

Stappenplan waterleiding ontdooien

Het is verstandig om uw leiding te laten ontdooien door een loodgieter om zo min mogelijk schade te veroorzaken. U kunt het echter ook zelf proberen, hieronder een aantal stappen die u kunt uitvoeren.

Stap 1: Sluit het water af door middel van het dichtdraaien van de hoofdkraan

Stap 2: Controleer uw leidingen op scheurtjes. Ziet u scheurtjes? Neem dan voordat u de leidingen gaat ontdooien contact op met een loodgieter.

Stap 3: Het ontdooien van de waterleiding. Dit kan door bijvoorbeeld de verwarming in de ruimte aan of hoger te zetten. U moet dan wel de deuren en luiken, die leiden naar de ruimte waar zich bevroren leidingen bevinden, open zetten. Ook een elektrisch kacheltje wil nog wel eens helpen in deze gevallen. U kunt ook een doek, doordrenkt met warm water, om de leiding wikkelen of een föhn gebruiken om de leiding op te warmen. Echter moet u wel goed weten hoe u de druk kunt laten ontsnappen en zo voorkomt dat de leiding scheurt bij het ontdooien.

Stap 4: Plaats emmers onder kranen en draai de kranen open. Dit is voor het geval dat het water bij het ontdooien begint te stromen.

Stap 5: Open de hoofdkraan. Doe dit wel voorzichtig in verband met eventuele scheurtjes en lekken. Als u deze ziet kunt u het beste contact opnemen met de loodgieter.

Stap 6: Controleer de ontdooide waterleiding. Check of er scheurtjes of lekkages zijn ontstaan. Wanneer dit het geval is, schakel dan een loodgieter in.

bevroren waterleidingen 6 Tips om bevroren waterleidingen te voorkomen

Om het bevriezen of uiteindelijk scheuren van uw leidingen in de toekomst te voorkomen geven wij u hieronder 6 tips. Het kan namelijk veel waterschade veroorzaken aan uw muren of meubels wanneer bevroren waterleidingen scheuren. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

  1. Isoleer uw waterleidingen. Denk hierbij aan isolatiemateriaal of eventueel een deken.
  2. Maak ruimtes met de watermeter en de hoofdkraan tochtdicht. Let op het afsluiten van naden en kieren. Ook bij de hoofdkraan helpt bescherming met isolatiemateriaal.
  3. Laat u thermostaat niet op een te lage temperatuur staan. Wanneer het gaat vriezen is het verstandig de thermostaat ’s nachts of wanneer u niet thuis bent, niet lager dan 14 graden te zetten.
  4. Draai slecht geïsoleerde leidingen dicht. Het gaat hier vooral om kwetsbare leidingen die weinig in gebruik zijn. Laat deze leeg en draai de aanvoer ernaar toe dicht. Meestal zijn dit de leidingen en buitenkraan in de tuin.
  5. Warmtelint Dit is een soepele, dunne kabel met ingebouwd koolstofelement. Aan het einde zit een stekker. Een warmtelint, ook wel isolatielint genoemd, wikkelt u om uw leidingen heen. Op deze manier blijven uw leidingen vorstvrij.
  6. Check uw leidingen op scheurtjes. Heeft u een scheurtje gevonden? Sluit de watertoevoer af en schakel een loodgieter in.

Loodgieter inschakelen voor het oplossen van bevroren leidingen

De vakman weet in ieder geval precies hoe hij bij het ontdooien van uw waterleidingen te werk moet gaan. Dat kan u uiteindelijk een hoop problemen en kopzorgen helpen voorkomen. Dus als u erachter komt dat uw leidingen bevroren zijn en u weet niet zo goed wat u moet doen of uw schakelt het liefst een specialist in, bel dan de loodgieter.

Call Now Button