De cv-ketel wordt als een van de belangrijkste componenten binnen woningen beschouwd. Dit is niet voor niets! Vanuit de cv-ketel wordt er warm water naar de verschillende kranen en radiatoren binnen uw woning geleid. Reden genoeg om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden door een professionele loodgieter van ons loodgietersbedrijf. In de cv-ketel bevinden zich verschillende onderdelen, die een grote rol spelen in het draaiende houden van dit systeem. Een van deze onderdelen is het expansievat. Weet u welke rol een expansievat heeft in het vervoer van warm water naar de verschillende kranen en radiatoren in huis? In dit artikel vertelt onze loodgieter u hier meer over.

Toenemende druk op het systeem rond de cv-ketel

Een complete cv-installatie, inclusief de verschillende leidingen en radiatoren, is een gesloten systeem. Op het moment dat het water in de cv-ketel verwarmd wordt, zal dit circa 3% uitzetten. Dit betekent dat de druk op de complete cv-installatie toeneemt. Er is immers geen plek, waar de druk het circuit rond de cv-ketel kan verlaten. Gelukkig is het circuit zo ontwikkeld, dat deze een behoorlijke druk kan verwerken. Vaak is het systeem geschikt voor een druk oplopend tot maximaal drie bar. De exacte maximale druk kan per systeem verschillen. Het expansievat bij de cv-ketel zorgt dat er extra ruimte is, om te voorkomen dat het circuit beschadigd raakt bij een verder toenemende druk.

Werking van het expansievat bij een cv-installatie

De voornaamste taak van het expansievat, is het opvangen van de drukverschillen die binnen een cv-installatie kunnen ontstaan. Het vat bestaat uit twee compartimenten, waarvan een deel is aangesloten op de cv-installatie. Dit deel is logischerwijs gevuld met water, om doorgevoerd te worden naar kranen en radiatoren. Het tweede deel van het expansievat vult men met gas, in veel gevallen stikstof. Tussen beide delen bevindt zich een membraan, die beide delen scheidt.

Drukverhoging zonder gevaren

Op het moment dat de druk op het expansievat toeneemt, duwt het water het membraan richting het compartiment met gas. Gas heeft de eigenschap, dat het zich relatief makkelijk laat samendrukken. Op deze manier vormt de verhoging van de druk geen gevaren voor het circuit rond de cv-installatie. Ook zit er een overstortventiel in het expansievat, waarmee water automatisch kan worden afgevoerd als de druk toch te hoog wordt. Op deze manier wordt de kans op schade aan de cv-installatie minimaal. Een goed onderhoud aan het expansievat is essentieel. Onze loodgieters helpen u hierbij!