Het probleem met een standaard cv installatie in huis is dat de warmte van de verwarming niet gelijkmatig door het huis wordt verdeeld. Dit komt omdat de radiatoren op verschillende plekken in huis hangen en ook vaak in formaat verschillen. Zo kan het voorkomen dat de woonkamer een stuk warmer aanvoelt dan de keuken of juist andersom. Het komt maar zeer zelden voor dat de warmte in huis met radiatoren gelijk verdeeld is. Dit kan echter wel bereikt worden wanneer een vloerverwarming als hoofdverwarming in huis wordt gebruikt. Hierdoor kan het hele huis van dezelfde aangename temperatuur voorzien worden.

Gelijkmatige warmte verdeling

Underfloor_heating_pipes De verwarmingsbuizen in de vloer waarmee het huis wordt verwarmd zijn gelijkmatig over de gehele vloer van het huis verdeeld. Hierdoor wordt dus ook de warmte die hiermee gegenereerd wordt gelijkmatig door het hele huis verdeeld. Met een vloerverwarming als hoofdverwarming heb je dus geen last meer van een te warme of te koude keuken, terwijl de woonkamer de perfecte temperatuur heeft. Vloerverwarmingen zorgen voor een betere verdeling van de warmte in huis en hierdoor wordt het aangenamer wonen. Bovendien zijn er nog andere voordelen van een verwarming in de vloer. Als deze als hoofdverwarming wordt gebruikt kunnen de lelijke radiatoren uit huis verwijderd worden. Daarbij is deze soort verwarming ook nog eens flink zuiniger dan een normale centrale verwarmingsinstallatie.

Soorten vloerverwarming

Vloerverwarming is een populaire methode om huizen en gebouwen efficiënt en gelijkmatig te verwarmen. Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarmingssystemen: warm water en elektriciteit. Hoewel beide systemen hetzelfde doel hebben, namelijk het verwarmen van de vloer, verschillen ze in termen van installatie efficiëntie en kosten.

Warmwater-vloerverwarming

Warmwater-vloerverwarming is een systeem dat gebruikmaakt van een netwerk van leidingen die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Deze leidingen zijn verbonden met een ketel of warmtepomp die warm water door de leidingen pompt, waardoor de vloer geleidelijk wordt verwarmd. Het warme water geeft warmte af aan de vloer, die op zijn beurt de omringende ruimte verwarmt. Dit systeem kan worden aangesloten op verschillende warmtebronnen, zoals aardgas, elektriciteit of hernieuwbare energiebronnen. Warmwater-vloerverwarming biedt een efficiënte en gelijkmatige warmteverdeling, wat resulteert in een comfortabel binnenklimaat. Het heeft echter een complexere installatie en kan duurder zijn in vergelijking met elektrische vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van verwarmingskabels of matten die direct onder de vloer zijn geïnstalleerd. Deze kabels worden elektrisch verwarmd, waardoor de warmte rechtstreeks aan de vloer wordt afgegeven. Elektrische vloerverwarming is relatief eenvoudig te installeren en vereist geen complex leidingwerk zoals bij warmwater-systemen. Het kan worden gecontroleerd met behulp van thermostaten, waardoor het gemakkelijk is om de gewenste temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Hoewel elektrische vloerverwarming minder duur is in termen van installatiekosten, kan het duurder zijn om te gebruiken vanwege de hogere elektriciteitskosten in vergelijking met warmwater-systemen.

Keuze maken

Beide soorten vloerverwarming hebben hun eigen voordelen en overwegingen. Warmwater-vloerverwarming is ideaal voor grotere ruimtes en kan efficiënter zijn in termen van energieverbruik, vooral als het wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Elektrische vloerverwarming is daarentegen gemakkelijker te installeren en biedt meer controle over individuele kamertemperaturen. Het is ook geschikt voor kleinere ruimtes en renovatieprojecten waar het installeren van leidingen moeilijk kan zijn.

Al met al is de keuze tussen warmwater- en elektrische vloerverwarming afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het budget, de beschikbaarheid van energiebronnen en persoonlijke voorkeuren. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele loodgieter om de meest geschikte optie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Call Now Button