Ben je van plan om jouw woning in Eindhoven te verbouwen? Dan ga je mogelijk ook aan de slag in de keuken en/of badkamer. Je krijgt in dat geval te maken met waterleidingen en afvoerbuizen. Komt een gootsteen, vaatwasser, douche of toilet straks op dezelfde plek? Dan is er niets aan de hand. Je kunt ze dan namelijk gewoon aansluiten op het bestaande leidingwerk. Wanneer een ruimte een andere indeling krijgt, moet je echter aanpassingen doen aan het leidingstelsel. Maar hoe leg je eigenlijk een waterleiding in huis aan?

1. Sleuven frezen


Waterleidingen worden tegenwoordig weggewerkt in een vloer of muur. Indien je waterleidingen aan gaat leggen, wil je deze natuurlijk ook netjes wegwerken. Daarom moet je allereerst sleuven frezen in de vloer of muur. Hier kun je de waterleiding straks namelijk in verwerken. Begin nooit lukraak met frezen, maar teken de leidingen altijd eerst uit op de vloer of muur. Wanneer je je bedenkt, kun je nog aanpassingen doen.

 

2. Sluit de waterleiding aan


Nadat je de sleuven gefreesd hebt, kun je de leidingen aanleggen. Zorg er altijd voor dat ze volledig in de muur vallen. Is de leiding weggewerkt? Sluit deze dan aan op het waterleidingstelsel. Doe dit nooit voordat je de watertoevoer afsluit. Doe je dit niet? Dan kan er namelijk behoorlijk wat waterschade ontstaan in jouw woning. Om waterleidingen aan elkaar te koppelen kun je speciale verbindingsstukken gebruiken, zoals een T-stuk. Open de watertoevoer zodra je alles hebt aangesloten en kijk of er geen lekkage aanwezig is.

3. Zelf doen of uitbesteden?


Je kunt zelf waterleidingen aanleggen, maar het is ook mogelijk dit te laten doen door een loodgieter. Indien je een professional inschakelt, hoef je niet bang te zijn voor fouten. Hij legt een waterleiding in huis namelijk op de juiste manier aan. De kans op een lekkage is hierdoor minimaal. Wanneer je zelf aan de slag gaat is dit natuurlijk maar de vraag. Het is dus aan te raden om waterleidingen in huis aan te laten leggen door een loodgieter.