Heb je te maken met een verstopte afvoer? Dan is de kans groot dat er ergens rommel opgehoopt zit in het leidingnetwerk. Om het water weer weg te laten stromen moet je de verstopping verwijderen. Wil je zelf jouw afvoer ontstoppen? Dan heb je hier verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je gebruikmaken van een chemische en een mechanische ontstopper. Veel mensen zegt dit niet direct wat. Daarom legt onze loodgieter jou in onderstaande tekst uit wat het verschil is tussen de twee ontstoppers.

Chemische ontstopper

In het geval van een chemische ontstopper doelen we op ontstoppingsmiddel. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten chemische ontstoppers te koop. Dit middel giet je in jouw afvoer en de verstopping verdwijnt. Hoe dit kan? Doordat een chemische ontstopper agressieve middelen bevat. Deze zorgen ervoor dat een verstopping oplost. Er ontstaat namelijk een chemische reactie. Dit gebeurt vaak door de chemische ontstopper te mengen met water. Ga je een chemische ontstopper gebruiken? Pas dan wel goed op. Het middel kan namelijk schadelijk zijn voor jouw gezondheid en je lichaam.

Mechanisch

Heb je het niet zo op chemische middelen? Dan betekent dit niet dat je niet zelf jouw afvoer kunt ontstoppen. In dat geval kun je namelijk nog gebruikmaken van een mechanische ontstopper. We kennen verschillende soorten mechanische ontstoppers. De bekendste is de traditionele ontstopper. Deze bevat een zuignap die je over de afvoer plaatst. Hier ga je vervolgens een aantal keer mee op en neer. Als het goed is komt er zodoende rommel omhoog. Ga niet te onbenullig te werk, want je kunt er namelijk ook voor zorgen dat de verstopping verder de afvoer inschiet. Daarnaast scharen we ook de ontstoppingsveer onder de mechanische ontstoppers. Door deze veer in te brengen in jouw afvoer kun je een verstopping verhelpen. Pas wel goed op, want de scherpe haken aan het uiteinde kunnen een afvoer beschadigen. Breng een ontstoppingsveer daarom altijd voorzichtig in de afvoer in.