Ondanks dat cv-ketels op gas vanaf volgend jaar niet meer verkocht worden, hebben veel inwoners van Eindhoven er nog eentje. Geldt dit ook voor jou? Dan wordt jouw woning verwarmd door middel van het verbranden van gas. De kans is aanwezig dat je ook kookt op een gasfornuis. In beide gevallen wordt het gas aangevoerd door middel van een speciale gasleiding. In nieuwere woningen zijn deze vaak verwerkt in de vloer of muur. Ook lopen ze soms door de kruipruimte. Bij oudere woningen lopen gasleidingen soms nog gewoon over de muur. Is dit bij jou ook het geval? Dan wil je de gasleiding misschien wel verleggen. Maar hoe doe je dit? Wij vertellen het je in deze tekst!

Leiding aftakken


Om een leiding te verleggen, moet je de huidige leiding eerst doorzagen. Doe dit niet voordat je de gastoevoer dicht hebt gedraaid. Deze vind je vaak in de meterkast. Zorg ook dat alle gas uit het leidingstelsel is verdwenen. Gelukt? Zaag dan de huidige gasleiding door. Gebruik vervolgens een koppeling om de leiding af te takken in de gewenste richting. Kies altijd voor een gekeurde koppeling. De kans op een lekkage is dan immers een stuk kleiner. Vervolgens kun je vanaf de koppeling de gasleiding opnieuw aanleggen. Je kunt hem in een later stadium eventueel weer aansluiten op de reeds aanwezige leiding.

Gasleiding laten verleggen


Werken met gas brengt een aantal risico’s met zich mee. Wanneer je niet voorzichtig te werk gaat, kan er maar zo een ontploffing plaatsvinden. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Heb je geen vertrouwen in een goede afloop wanneer je zelf met een gasleiding aan de slag gaat? Schakel dan een loodgieter in. Zo’n professional heeft door de jaren heen al behoorlijk wat gasleidingen verlegd. Hij weet dan ook precies wat er van hem verwacht wordt. Zodoende weet je dat de gasleiding binnen de kortste keren verlegd is. Daarnaast is de kans op een gaslekkage bijzonder klein. Een loodgieter gebruikt de juiste hulpmiddelen, waardoor een gasleiding altijd juist verlegd wordt.